Най-честите грешки във Фън-Шуй

Визитка: 
Милена Иванова е нумеролог, консултант Ангелска терапия (сертифицирала при Дорийн Върчу, Шамбала 13Д мастер лечител), консултант Фън Шуй. 

Г-жо Иванова, какъв пътеводител и наставник може да бъде фън шуй за дома и градината?
Фън Шуй, или системата на вятъра и водата, е даоистко изкуство и наука за живота в хармония с околната среда. Наричат го още и земна астрология и нумерология. Съществуват различни клонове във фън шуй. Но един от най- важните е избор и проектиране на екстериора на дома и градината. От векове наред китайците са проектирали градовете си, както и са строили домовете си с помощта на фън шуй. И сега в Сингапур, Хонконг, Тайван, Дубай и много други градове по света, фън шуй е част от ежедневието.

Въпреки нарастващата популярност на изкуството, много малко знаят, че в основата си то е тясно свързано с практиката на даоизма. Бизнесмените се консултират със специалисти по фън шуй, ползвайки го като пътеводител при избора на парцели, офиси и места, където да развиват дейността си. Бъдещите собственици на подобни имоти търсят консултант, който може да им намери такъв имот или да им изготви проект на тяхна бъдеща къща или градина. Всичко това се прави с цел да се осигури бъдещо благополучие и здраве на семействата им.

Една от най–важните стъпки за изграждане на здрав и хармоничен дом, офис, градина за отдих или сграда е избора на мястото (парцела). Това е така, защото функциите на земните участъци влияят върху енергийните потоци в дома ни, както и върху енергията на растенията в нашата градина. Дори и да имаш перфектен интериорен фън шуй, на практика той става неефективен, ако външната среда (екстериора) не е добра, или има геопатогени зони и полета, подводни води и т.н. Много от световно известните Гранд Майстори в света, изобщо не започват да проектират къща или градина, ако клиентът вече е закупил имот с неподходящ или направо казано лош екстериор. Създаването на свещено и здравословно пространство означава много повече от това да разместим мебелите или да пребоядисаме стените. На фаза проектиране дома на мечтите ни с помощта на фън шуй, става въпрос да живееш съзнателно сред потока универсална енергия, в който се проявяват всички неща. Фън Шуй носи със себе си нови възприятия, нови ценности, напълно нов начин на съществуване и действие.

Кои са най-честите грешки, които хората правят? 
Има много грешки, които хората допускат при създаването на своя дом, но грешат, когато не се допитват до специалист в областта на фън шуй. Разчитат на собствена интуиция или пък не вярват. В някои от случаите това върши работа, но в други то може да бъде разрушително за човека и семейството му. Това е така, защото на практика не всички имаме добре развити сензитивни способности (не, че не ги притежаваме, напротив, просто не сме ги развили), както и не всеки от нас е укротил егото си, разграничавайки го от вътрешния си пътеводител и интуиция. Избирайки неподходящ дом или офис ние ставаме болни, бедни, случват ни се куп неприятности, които объркват целия ни живот, които кармата може и да не изисква да се случват в момента. 

Друга често срещана грешка е направата на фън шуй само и единствено от прочита на книга. Не казвам, че в книгите няма полезна информация, но тя е непълна. Става така, че вместо да си помогнем, може да си навредим. Например в много книги пише:„Използвайте огледала, за да създадете илюзия за пространство“. Огледалата наистина създават тази илюзия, те са прекрасно средство за лечение в даоисткото изкуство, но трябва много да се внимава с тях. Поставени в спалнята може значително да навредят на съпружеската хармония, както и да доведат до появата на трети човек в брака. С грешки като поставяне на активации (кристали, свещи, фонтани и др.) в зона на здраве, благополучие или любов, но с неблагоприятни годишни звезди вместо да активираме някоя от тези добри зони, може да активираме неблагоприятна енергия, свързана с определената годишна звезда, която попада в тази зона. 

Дайте 5 съвета, които работят безотказно.
Ето моите съвети за изграждане на пространство, което да ви направи по-здрави и успешни: 
За добър Фън Шуй във вашия дом започнете с пречистване на пространството. Разберете дали жилището ви не е разположено върху геопатогенна зона, и ако е така, се консултирайте със специалист как да я неутрализирате. Това гарантира подобрение в качеството на здравето. Когато избирате дом, се постарайте той да не е разположен в близост до електроцентрала, болница, гробище, старчески дом и т.н. Земните участъци, чиито функции се асоциират с болести, смърт, упадък и насилие изпълват дома ви с разрушителна енергия.

Растенията и животните са от особена важност за вашия дом, офис и за сградата като цяло. Дори да живеете в град, потърсете място, което е озеленено, особено в по-старите квартали, където дърветата са от дълго време. Не бива да живеете в сух район с бедна растителност. В такива местности има недостиг на живителна енергия. Докато в райони, обитавани от диви животни, обикновено има подсилваща енергия. По принцип животните са по-чувствителни към земната енергия, отколкото хората, и могат да послужат като надежден ориентир за това къде е концентрирана енергията. Елени, лисици, вълци и маймуни са най-чувствителни към енергията на местността.

Споделете още някои  примери от Вашата практика и проблеми, които древното изкуство може да разреши?
Преди да започне с активациите на дома или офиса, най-напред трябва да се изчистите от всякакви боклуци и непотребни вещи. Така освобождавате пространство за нови неща, които да влязат в живота ви. 

Направете Space Сlearing –  след голямото чистене прекадете дома си с тамян и билки. Може да извършите пречистване чрез звук, сол или свещи. Ако започнете с активации в непочистен дом или офис има вероятност да се получи обратен ефект. То е все едно, като в пълна и мръсна чаша да наливаш чиста и лековита вода.

„Преместете дивана и променете живота си“. Ако направите това и усетите прекрасни промени в живота си, много вероятно е вашият диван да е блокирал главната магистрала на дома или офиса, като е спирал енергията, навлизаща в живота ви. Моят опит сочи, че това се случва много често. Моя клиентка Р.Г постоянно се оплакваше, че каквито и усилия да полага в работата си все нещо се случва на крачка от успеха. Поисках да погледна жилището и работния й кабинет. След огледа установих,че и в двете помещения диваните бяха поставени така, че спираха потока на енергията. След като ги преместихме нещата тръгнаха по коренно различен начин. Не след дълго жената ми се обади, за да направим цялостен проект по фън шуй.

Вратите са една от най-важните точки! Винаги обръщайте специално внимание на вратите в един дом или офис. Те са портали, през които енергията тече навътре или навън от живота на човека, защото хората постоянно влизат и излизат през него. Онова, което виждате и изпитвате, влизайки в дома си, представлява връзката ви със самите вас. Излизането от къщи пък е връзката ви с външния свят. Затова следващия път, когато се изправите пред входната врата, я погледнете с нови очи. Ако не знаете кой живее зад нея, какво бихте предположили? Бели ли се боята? Звънецът счупен ли е? Градината обрасла ли е в треволяк или е красива и подържана.

Ако трябва да се борите с висящи клони и бодливи огради, преди да влезете или излезете от дома си, значи трябва да се борите за постигането на всяко нещо в живота. За да подобрите цялостната енергия на дома си, погрижете се за входната врата и антрето. Те винаги трябва да бъдат чисти и подредени, без разхвърляни обувки и дрехи по закачалките. 

Друг елемент са прозорците. Те са „очите на нашия дом“. Напуканите стъкла влияят на начина, по който гледаме на живота и света. Счупени и мръсни прозорци може да ви създадат очни проблеми. Ако имате такива прозорци, гледката ви към живота, и всичко което става с вас, ще бъдат възпрепятствани. Може да имате чувство, че не можете да видите нищо отвъд своя свят, своите непроменящи се гледки. Една от най-добрите активации, които може да направите като първа стъпка е да измиете прозорците си. Това ще ви внесе по-голяма яснота и простор в живота. 

Какво мислите за фън шуй енергията на някои паркове в София? 
Нещото, което липсва на страна като България е парк, изцяло разработен по проект на фън шуй. У нас има прекрасни паркове като енергийно местоположение. За съжаление, не мога да кажа същото от гледна точка на брой, поддръжка, красота и атмосфера. Всички зелени площи са пречиствателните ядра на градовете, затова е много важно да създаваме все повече такива места, за които да се грижим по подобаващ начин. 

В България не съществува парк, който да се подържа изцяло по знанията на древното учение. От това в какво състояние е дадена тревна площ, градинка или алея можем да направим извод за състоянието и енергията на цялата страна и хората в нея. Да създадеш флора, която да създава чувство на спокойствие, уют и красота и да предизвиква добро настроение в градовете и на хората не е толкова трудно, колкото изглежда.Това може да стане много лесно, ако следваме древното учение, с помощта на което можем да изградим великолепни паркове, като Ихеюан и Бахай в Пекин, които изцяло са подчинени на нормите по фън шуй. За поддръжката на тези паркове изкуството не е цел, а средство, за които един от първите градинари с отдавна забравено име, е казал:„Ако искаш да опознаеш голямото, взри се в малкото“.

Ако използваме методите на фън шуй за подредба на дърветата, цветята и растенията в паркове, алеи и  градинки със сигурност ще засилим положителната  енергията в нашите градове, къщи и офиси. Това ще  бъде от съществена значимост за качеството на нашето здраве и живот. Освен красота и радост за окото, растенията са живи, мощни източници на енергията Чи, която прониква във всичко живо в този свят.

Как да се прочистим от лошите енергии и да се обградим с повече радост и хармония? 
От известно време аз изследвам един специален клон на Фън Шуй, наречен Пречистване на пространството, като единствената цел тук е активизиране на протичащата енергия в дома или на работното място с цел постигане щастие и хармония в живота и работата. Space Clearing е клон във фън шуй. Това е  ритуал за почистване и съживяване на застоялите енергии в домовете. С течение на времето енергията се отпечатва върху стените, мебелите и предметите в жилищата, които живеем. Използват се различни техники и ритуали като прекадяване с билки и смоли, пречистване на пространството със сол, лекуване с кристали, пречистване със силата на огъня и звука. Всичко това се извършва по определен начин и в определен ред.

Кой се  нуждае от Space Clearing? И как то работи?
Фън Шуй Пречистване на пространството е практически за всеки. Много малко сгради в световен мащаб са така проектирани, че да не се нуждаят от редовно прочистване на пространството. След като веднъж направят Space Clearing много хора разбират, че енергийно това прочистване е толкова ефективно, колкото и физическото почистване.

Как работи? Всичко, което се случва в едно пространство (апартамент, къща, сграда, комплекси, офис) има определена вибрация и излъчва вълни, така както камъче, което пада в спокойна вода. Вибрацията се отпечатва енергийно върху стените, пода, мебелите, предметите, растенията, животните и хората в това пространство. Повтарящите се модели (спорове, кавги, депресивни състояния), както и събитията, които са силно емоционално наситени, или са резултат от травматични преживявания (дълго боледуване, смърт на близки хора, развод) оставят най-дълбок отпечатък върху пространството. Остатъкът от тези енергийни влияния се натрупва навсякъде в домовете ни – покрай стените, в ъглите и нишите на стаите, така както прахът се натрупва физически. Нека за момент да си представим как би изглеждал домът ни, ако не е бил почистван откакто е построен, потънал в прах и всевъзможни боклуци. Със сигурност никой не би желал да живее на такова място, но енергийно точно това е начинът по който сградите изглеждат и се усещат, ако никога не са почиствани така. Всеки човек създава ежедневно определено количество енергийни отпадъци  в дома си чрез мислите, чувствата и емоциите, които излъчва. Те се нуждаят от почистване, също както обикновения боклук.

Колко често трябва да правим фън шуй прочистване на пространството?
Най-малко веднъж в годината, но и всеки път, когато имаме по-значими събития в живота си като начало или край на връзка, кариера, раждане на дете. Когато минаваме през труден период или етап, наситен с много събития и преживявания можем да правим Енергийно прочистване на пространството, веднъж на всеки три месеца или по-често.

Източник: http://www.ka6tata.com/arhitektura-i-dizain/interviu/article/2076

Tags: No tags

Comments are closed.